Viljakus 35+

Kas ka sina oled kuulnud lugusid sellest, et rasedaks võib jääda sõltumata tsükli faasist ja mõnel juhul vaid meeste aluspesu silmates? Selle viimase väite osas ma nii kindel ei ole, kuid uuringud näitavad, et viljastumine võib tõesti toimuda tsükli erinevates faasides. Vaatamata sellele tõdevad osad naised, et kahte triipu rasedustestilt leida ei õnnestu.

Kuigi turg on täis erinevaid viljakust stimuleerivaid ravimeid, soovitan ma naisel toetada oma keha, tervist ja viljakusvõimet ennekõike läbi teadlike otsuste ja tegutsemise.  Viljastumine, rasedus ja sünnitus on väga kehalised protsessid, seetõttu mõjutab neid kõik see, mis kehas toimub. Mis tunded kehas on. Ja kuidas me nendega toime tuleme.

 

  1. Tunne oma tsüklit

Sinu menstruaaltsükkel peegeldab sinu üldist tervislikku olukorda. Sinu üldine tervislik seisund määrab omakorda ära sinu viljakusvõime. Need kolm märksõna – viljakus, menstruaaltsükkel ja tervis – ei eksisteeri eraldi, vaid moodustavad ühtse terviku. Kui tsükliga on probleeme, on juurpõhjus sageli üldises tervises ning kannatajaks jääb kohe viljakusvõime.

Tsükli loomulik korrigeerimine ei toimu kiirmeetodil. Anna endale aega vähemalt 3-4 kuud, et läbida vähemalt üks munaraku küpsemisfaas.

Küsi endalt: kui regulaarne ja kui pikk on mu tsükkel? millised ebamugavused enne menstruatsiooni (või ovulatsiooni) või selle ajal esinevad? Kas vereeritus on liiga suur või pigem olematu ? Kas ovulatsioon toimub ja millise regulaarsusega?

Tsükli reguleerimiseks soovitan luua oma ellu rütm, toituda kvaliteetselt ning teha hormoonvõimlemise harjutusi vähemalt 4 kuud järjest.

 

  1. Otsusta

Tee sisemise teadlik otsus, kas ja mida/keda sa soovid. Selle otsuse peaks tegema ka sinu partner, lapse isa. Otsus annab meie mõtetele ja tegevustele suuna ning aitab nii kehal kui vaimul lapse kandmiseks valmistuda. Otsustusprotsess võib juhatada ka arusaamani, et tegelikult sa oma ellu last ei soovi. Üks pole halvem kui teine, oluline on sinu sisemine teadmine, selgus ja rahulolu.

Võid endalt küsida sedagi, kas sinu elus on lapse jaoks aega ja ruumi? Mis on need põhjused, et sa last soovid? Kes veel seda last ootavad ja soovivad ning kui palju need soovid sind mõjutavad?

 

  1. Anna aega

Kui oled hiljuti loobunud hormonaalsest rasestumisvastasest vahendist, anna kehale esmalt puhkust. Eesmärgiks pole ju lihtsalt „rasedaks jääda“, vaid sünnitada terve laps. Vähetähtis pole ka see, et sa end ise raseduse ajal hästi tunned.

Levinud soovitus on enne viljastumist oodata 12 kuud või oodata ära kolm regulaarset ovulatoorset menstruaaltsüklit. See on aeg, mil saad keha kosutada ja ette valmistada. Sellel perioodil soovitan Õnnelike hormoonide treeningut ning hormonaalset tasakaalu toetavat taimesegu.

 

  1. Vähenda stressi ja loo rütm

35+ naiste elutempo on enamasti üsna stressirohke. Stress viib meid oma kehast kaugele ning kui kontakt oma kehaga puudub, oleme me väga vastuvõtlikud välistele mõjutustele. Stressihormoon on aga hormoonide kuri kuninganna ning tema valitsedes kahvatuvad kõik teised hormoonid.

Vanuse kasvades vajab keha stressist taastumiseks rohkem aega. Nii kummaline kui see ka pole, annavad meile aega juurde igapäevased/nädalased/kuised/aastased rutiinid ja regulaarsus.

Vaatle une, toitumise, liikumise jm rütme oma elus, üldist elutempot ja rutiine nii enda kui oma pere elus. Kui sulle vaatab vastu teadmatus, lõputu spontaansus, reeglite puudumine ja liigne sahmerdamine, on aeg teha korrektuure: võta tempot maha ja hakka looma korda.

Tempo aeglustamiseks ja oma keha kuulamiseks võid kasutada mõtterännakut.

 

  1. Kosuta keha

Tervishoiuringkondades on kasutusel väljend „varjatud nälgus“. See tähendab, et inimene küll sööb iga päev, kuid keha saab sellest toidust väga vähe vajalikke toitaineid. Kui soovid oma menstruaaltsüklit, viljakusvõimet ja üldist tervist parandada, on vaja üle vaadata nii oma toidusedel kui sealt saadavad rasvad-valgud-süsivesikud-vitamiinid-mineraalid.

Märksõnad, millest võiks loobuda: kolm valget „sõpra“ (suhkur, piima- ja jahutooted), rafineeritud tooted, alkohol, kofeiin, transrasvad, säilitus-, värv-, lõhna jm lisaained, kuid ka öko-shmöko rämpstoit (mahe kartulikrõps on kokkuvõttes ikkagi kartulikrõps).

Sellest, kuidas toetada viljakusvõimet läbi toidu ja lisandite, on integratiivne tervseterapeut Liis Orav rääkinud meie kahes raadiosaates.

 

  1. Taasta hormoonide tasakaal

Naise tervise seisukohalt on munasarjades toodetava östrogeeni ja progesterooni tasakaal oluline. Tasakaalutusest annavad sulle märku probleemid tsükliga, PMS, meeleolukõikumised, isud, väsimus, ebameeldivad kehalõhnad, seedeprobleemid, unehäired, tsüstid, PCOS, jmt.

On mitmeid põhjuseid, miks see tasakaal paigast läheb, kuid pea meeles märksõnu: väldi veresuhkru kõikumist, alanda nii sisemise kui välise stressi taset oma elus, loo rütm ja rutiin, toitu ja liigu oma kehale sobilikult. Uuringud näitavad, et rasestumise võimalikkus on kõrgem füüsiliselt aktiivsete naiste hulgas. Samuti tõdetakse, et füüsiline liikumine ja hormoonvõimlemise harjutused stimuleerivad Anti-Müllerian hormooni tootmist, mis on viljakusvõime juures üks määrava tähtsusega hormoon.

Võid teha hormonaaltesti ning saada abi Õnnelike hormoonide treeningust.

 

  1. Valmista oma keha ette

Rasedus kasvatab iga naise kehakaalu ning selle kaalu üheks oluliseks toetuskohaks on vaagnapõhi. Seetõttu on hea enne rasedust valmistada ette ka oma lihaskond – ennekõike vaagnapõhi, kuid ka kõhu- ja seljalihased. Raseduse ajal varasemalt nõrku lihaseid treenida ei saa.

Raseduse ajal sobivad hästi spetsiaalsed võimlemisharjutused rasedatele – vaagnapõhja, vaagna- ja puusapiirkonna kui terve keha toetamine – jah, seda kindlasti. Kuid vaagnapõhja lihastoonuse taastamine ja treenimine sel ajal ei ole mõttekas.

Seega – treeni oma keha enne rasestumist ning alusta treeningutega pärast rasedusest taastumist.

 

Write a comment