Seks menstruatsiooni ajal

Kas seks menstruatsiooni ajal võiks olla tore (vaatamata kõigele mis sellega kaasneb)? Või pigem ohtlik või hoopis kasulik? Kas siis võib ka rasedaks jääda? Kas partner võib menstruatsiooniverest nakkuse saada? Kas seks suurendab vereeritust? Kas tundlikkus on menstruatsiooni ajal suurem või väiksem?

Mõni aeg tagasi viisin läbi väikese online-küsitluse, et teada saada ennekõike naiste arvamust. Nagu arvata oli, leidus vastuseid ja arvamusi seinast seina, sest inimesi on nii vabameelsemaid kui konservatiivsemaid, kuid üllataval kombel jagunes arusaam mõnede oluliste küsimuste osas suisa õige vastuse kahjuks. Kuid oli ka üks vastus, mis ajendas pikemat artiklit kirjutama: „Olen päevade ajal seksinud, kuid mul napib infot, ega see kahjulik pole või kas on midagi, mida ma peaksin teadma. Ja need kahtlused on veidi häirinud.” Seega vaatame asja pisut lähemalt.

Otsisin vastavasisulisi uuringuid, kuid eriti palju neid näppu ei jäänudki. Nendes vähestes tõdetakse ühiselt, et menstruatsiooni saadab endiselt väga ambivalentne kuvand. Lääne ühiskond annab teismelistele tüdrukutele signaali, et tegemist on paratamatusega, millega tuleb leppida. Justkui millegi ebameeldiva, peaaegu et räpasega mida tuleks varjata ja tavapäraselt edasi tegutseda. Menstruatsiooni on nimetatud „naiste needuseks“ ja naisi omakorda „haisvateks kaladeks“. Üks küsitlusele vastaja kasutas väljendit “kasutu kaup”. Teisalt viitab uus-spirituaalne lähenemine menstruatsioonile kui pühale ajale mil tuleb olla valmis valgustuslikeks sisekaemusteks ning soovitab pigem teistest eralduda ja iseendale pühenduda, et kõik „kanalid“ oleksid puhastuseks avatud.

Süvaintervjuud täiskasvanud naistega paljastasid, et menstruaaltsükliga kaasneb „veriste asitõendite“ peitmine ja valetamine. Uuringus osalenud 138st 26-60-aastasest naisest 64% ütlesid, et nende emad andsid neile negatiivseid sõnumeid menstruatsiooni ja seksuaalsuse kohta (nt „naerata ja saa hakkama”) ning vaid 15% oli teismeliseeas menstruatsiooniga seoses positiivne kogemus.

Mina viisin läbi väikese online-küsitluse ja sain – ilmselt tänu intrigeerivale teemale – poole päevaga 98 vastust. Siit juba saab ühte koma teist üldistada. Vastajad olid kõik naised, nad olid pärit Eesti erinevatest piirkondadest ning nende vanus jäi vahemikku 21-66 eluaastat, vastajate keskmiseks vanuseks kujunes 36,8 aastat.

Kes oleks uskunud!

Naisel on elu jooksul umbes 450 menstruaaltsüklit. Sellel ajal ei ole vaja seksi ega vahekorda vältida. Naine peaks lähtuma ennekõike enesetundest – kui tuju on hea ja vahekorraga ei kaasne valu või ebamugavust, siis piiranguid ei ole. Pealegi leiavad uuringud, et menstruatsiooniaegse seksiga võivad kaasneda mõned olulised boonused naise füüsilisele ja vaimsele tervisele

Päevade ajal seksimine võib leevendada menstruatsioonikrampe. Krambid on tingitud sellest, et emakas tõmbub kokku ja vabastab limaskesta. Ka orgasmi ajal tõmbuvad emaka lihased kokku ja lõdvestuvad, leevendades nii menstruatsioonist tingitud krampe. Seksi krampe leevendavale mõjule viitasid ka mitmed küsitluses osalenud naised.

Seks tõstab tuju. Lisaks kehale toimuvad erutuse ja orgasmi ajal muutused ka ajus, pannes tööle aju erinevad osad ning vabastades oksütotsiini ja dopamiini, parandades nii naise enesetunnet. On leitud, et seks päästab valla endorfiinid, tekitades hea enesetunde, samuti on leitud, et vaginaalne stimulatsioon tõstab naise valuläve.

Seks võib lühendada menstruatsiooni pikkust. Emakalihase kokkutõmbed orgasmi ajal võivad kiirendada emaka limaskesta eraldumist ning seeläbi lühendada vereerituse pikkust.

Veri võib olla naturaalne libesti. Paljud paarid kasutavad vahekorra meeldivamaks muutmiseks libestit. Üldiselt arvatakse, et menstruatsiooni ajal seksides toimib veri loodusliku määrdeainena. Minu küsitlusele vastanute hulgas oli aga naisi, kes väitsid vastupidist.

Muutused libiidos toimuvad terve menstruaaltsükli vältel ning selle põhjuseks on muutused hormonaalses tasakaalus. Kuigi paljud naised kogevad libiido tõusu ovulatsiooni ajal, märkisid mitmed küsitluses osalenud naised suurenenud seksiisu, kõrgemat tundlikkust ja sügavamaid orgasme just menstruatsiooni ajal. Ja samuti leidus naisi, kes ei soovinud menstruatsiooni ajal mingit füüsilist kontakti ning välistasid igasuguse mõtte seksist.

Seks võib leevendada migreeni. Uuringud sedastavad, et umbes pooltel naistest, kellel on migreenipeavalu, tekivad need enne menstruatsiooni või selle ajal. Kuigi enamik naisi väldib migreeni ajal seksimist, väidetakse, et see võib peavalu kas osaliselt või täielikult leevendada. Ka siin tulevad mängu muutused ajus, vabanenud hormoonid ja muutus valuläves.

Milleks tuleks siiski valmis olla?

Kuigi menstruatsiooni ajal seksimisel on palju positiivseid külgi, on hea olla teadlik kõikidest võimalikest detailidest. Ka minu väike küsitlus näitas, et mõnedes olulistes küsimustes ei olnud kõik vastajad võimalikest tagajärgedest teadlikud.

Küll aga tõdes enamik vastajaid, et menstruatsiooni ajal seksimine toob kaasa pesupäeva. Ka siis, kui olete võtnud appi rätiku või muud abivahendid, võib veri sattuda linadele ja partnerile. Popstaar Madonna näiteks on öelnud, et seks pole kunagi räpane, lihtsalt pesemas tuleb käia. Olgu kuidas on, kuid selleks, et muretsemine naudingut ei saaks varjutada, eelistasid osad naised seksida dushi all. Ja tervelt  veerand vastanutest arvas, et igasugune seks on sel perioodil siiski välistatud.

Penetratiivse seksi alternatiiviks sobib oraalseks. Proovida võib ka anaalseksi. Kasuta menstruaalanumat või tampooni ning polegi vaja muretseda linade määrimise pärast. Kuid ole teadlik, et ka nii oraal- kui anaalseksiga võib edasi kanda infektsioone. Samuti on hea teada sedagi, et penetratiivne seks võib vereeritust suurendada.

Suureneb risk nakatuda või edasi kanda sugulisel teel levivaid haiguseid (HIV, hepatiit, jmt). Küsitlusele vastanutest koguni veerand ei pidanud seda võimalikuks. Ometi võivad nii viirused kui muud patogeenid  esineda menstruaalveres või levida verega kokkupuutel. Tervishoiutöötajad soovitavad nakatumise ja leviku riski maandamiseks kasutada kondoomi.

Ja üllatus-üllatus! Küsimus, millele vastajad jagunesid täpselt pooleks – kas  menstruatsiooni ajal seksides võib jääda lapseootele? Õige vastus on JAH! Kuigi see võimalus on väiksem, on ta olemas. Küsitlusele vastanutest kahel naisel oli õnnestunud saada „üllatus-beebi“ ning nad tõdesid, et enne kahe triibu nägemist nad seda võimalust tõenäoliseks ei pidanud. Õnneks olid mõlemad olukorraga väga rahul ja kinnitasid, et paremat tulemust sellel seksil olla ei olekski saanud.

Üldjuhul rasestuvad naised ovulatsiooni ajal. See toimub ca 2 nädalat enne uue menstruatsiooni algust. Kuid kui tsükkel on lühike, toimub ovulatsioon üsna kohe pärast menstruatsiooni lõppemist. Siinkohal on hea teada, et erinevate uuringute väitel püsib seemnerakk naise kehas elus 5-7 päeva. Samuti on uuringuid, milles on leitud, et ovulatsioon võib toimuda mitmel korral kuus. Seega, kui laps ei kuulu teie lähituleviku plaanidesse, on soovitav kasutada kondoomi tsükli igas faasis.

Mõned näpunäited ja tähelepanekud

  • Vestelge partneriga ja jõudke arusaamisele, milline on kummagi suhtumine seksimisse menstruatsiooni ajal. Tore, kui olete samal lainel. Kuid veelgi olulisem on aktsepteerida erinevaid seisukohti.
  • Segaduse ja määrimise vältimiseks kasutage tumedat värvi rätikuid või linu või seksige dushi all. Verega määrdunud tekstiilist pese esmalt külma veega plekid välja.
  • Pane valmis niisked salvrätikud või niiske rätik millega saate end puhastada. Soovi korral käige dushi all. Kui kasutate sekslelusid, peske neid voolava vee all.
  • Kui kasutad menstruaalanumat või tampooni, võta see enne vahekorda välja. Alternatiivina saab kasutada looduslikku merekäsnast tampooni mille võib vahekorra ajaks sisse jätta.
  • Vahekorras olles kasutage kondoomi. Nii kaitsete end infektsioonide eest ja väldite soovimatut rasedust.
  • Menstruatsiooniverel võib olla ebameeldiv lõhn.
  • Kõik asendid ei pruugi menstruatsiooni ajal vahekorras olles sobida. Gravitatsiooni mõjul suurema vereerituse vältimiseks valige mõni neutraalsem võimalus, näiteks lusika-asend või selili lamamine.

Write a comment