5 küsimust vaagnapõhja füsioteraapia kohta

Füsioteraapia on põnev valdkond ja vaagnapõhja füsioteraapia selle üks noorematest harudest. Kuna see on just see, millega olen viimased 10 aastat tegelenud, panin kirja väikese (pika!) kokkuvõtte küsimustest, mis naistel seoses vaagnapõhja füsioteraapiaga enamasti tekivad.

1. Misasi on vaagnapõhja füsioteraapia ja mida teeb vaagnapõhja füsioterapeut? 

Füsioteraapia on meditsiiniharu mis aitab taastada keha funktsionaalsuse, liikumisvõime ja inimese elukvaliteedi pärast vigastust, operatsiooni, sünnitust, samuti aitab leida leevendust eluolude kokkusattumisel tekkinud valule, pingetele, vmt.

Vaagnapõhja (või ka vaagna piirkonna) füsioteraapia, nagu nimigi ütleb, keskendub spetsiifilisemalt just vaagna piirkonna ja vaagnapõhja(lihaste)ga seotud muredele. Lahenduse leidmiseks vaadeldakse tervet vaagna piirkonda ning keha üldist funktsionaalsust, raviskeemis kasutatakse harjutusi, hingamistehnikaid, (enese)massaazi jmt.

Kuigi vaagnapõhja füsioterapeutidel on lai valik teadmisi, on neil üldjoontes erinev ettevalmistus. Mina kasutan lisaks traditsioonilisele füsioteraapiale ka manuaalteraapia, joogateraapia, (enese)massaazi, jm integratiivse füsioteraapia võimalusi ning püüan teha nii, et kõikide harjutuste ja praktikate eesmärk oleks arusaadav. Nii kliendi kui füsioterapeudi eesmärk on enamasti see, et kui praegusel hetkel on mingi piirang/mure/probleem, siis 1-3 kuu pärast on kehas toimunud positiivne muutus ning enesetunne on tugevam, vabam ja turvalisem.

2. Milliste probleemidega võiks pöörduda vaagnapõhja füsioterapeudi poole?

Esimeseks indikaatoriks on see, et mõeldes piirkonnale “seal all” või vaagna piirkonnale üldiselt, tekib ebamugavus- või ärevustunne.

Näiteks erinevad lekked – lekked köhimisel ja aevastamisel, lekked naermisel, lekked sportides, lekked raskuseid tõstes. Lekked täis põiega, põie iseeneslik tühjenemine, liiga sage või harv urineerimine, tualetis käimisega kaasnev pinge, valu või ebamugavustunne. Samuti ebamugavustunne või valuaisting erinevates asendites, tegevuste ajal või tsükli perioodidel, valu vahekorra ajal. Kui on diagnoositud allavaje, kui alakõhus või tupes on raskustunne. Enne ja pärast vaagna piirkonnas tehtavat operatsiooni. Enne ja pärast sünnitust. Kuid ka ortopeediliste valude (alaselja-, puusa-, kubeme- ja sabaluuvalu), seedetrakti probleemide ja palju muu korral.

3. Mida vaagnapõhja füsioterapeudi vastuvõtul tehakse? 

Esimesele vastuvõtule minek võib olla hirmutav, sest pöördumise põhjus on üldjuhul väga isiklik ja intiimne. Mida selga panna? Kas ma pean ütluse peale Kegeli pingutusi tegema? Mis siis, kui mul on menstruatsioon? Äkki ma olen liiga vana? Kas tõesti tehakse ka sisemine läbivaatus? Mis see täpsemalt ikkagi on? Kas see teeb haiget? Kas ma pean end raseerima? jne jne.

Kõik vastuvõtud algavad omavahelisest suhtlemisest. Võibolla on see esimene kord, kui saad oma loo algusest lõpuni ära rääkida. Mõnel juhul aga pead seda kordama sajandat korda, sest statistika kohaselt on ligi 70% vaagnapiirkonna füsioterapeudi klientidest varem teistelt füsioterapeutidelt ja erialadelt abi otsinud.

Enamasti viiakse esimesel vastuvõtul läbi hindamine – nii vaagnapõhjalihaste, vaagna piirkonna kui teiste keha lihaste hindamine. Hindamist võiks tinglikult nimetada ka diagnoosimiseks. Hinnata on vaja selleks, et mõista, kuidas lihased toimivad, kas lihaste omavahelised seosed on töökorras, mis ja miks võiks olla sümptomite põhjuseks, ning hakata otsima teed läbi erinevate praktikate, harjutuste ja teraapiavormide.

Vaagnapõhja füsioterapeudil on oskus kontrollida vaagnapõhjalihaste seisukorda – lihaste võimekust pingutada ja lõdvestada ning nende toimivust mõne lihtsama tegevuse ajal (näiteks köhatus). Seda tehakse tupe siseselt. Protsess on hügieeniline, pehme ja valuvaba. Arvestades toimingu intiimsust, lähtun ma iga kord kliendi valmisolekust ja soovist.

Nagu öeldud, on füsioterapeutide ettevalmistus erinev ning seetõttu pole ka vastuvõtud identsed. Mina kasutan lihastoonuse korrigeerimiseks manuaalteraapiat ning esimesel vastuvõtul võib see hõlmata olulise osa ajast. Miks ma seda teen? Sest manuaalteraapia aitab paljudel juhtudel saavutada kiiremaid tulemusi kui üksnes harjutused. Kuid päris ilma harjutusteta ka ei saa!

4. Kas vaagnapõhja füsioterapeut oskab öelda, mis on mu probleemide põhjus? 

Enamasti jah. Sageli annavad vestlus, läbivaatus ja hindamine hea ülevaate ning füsioterapeut saab üsna suure kindlustundega öelda nii sümptomite põhjuse kui paika panna edasise tegevuskava. Siiski on olukordi, mil ühene põhjus ei ole selge või on põhjused omavahel kombineerunud.

Üldjuhul vajab esimesel vastuvõtul antud harjutusvara mõne aja pärast korrigeerimist, sest keha areneb ja harjutused peavad samm haaval keerukamaks muutuma, et neist tõesti kasu oleks. Seetõttu soovitan ma tulla vastuvõtule vähemalt kolmel korral 2-3 kuu jooksul. Nii on kindel, et kõik vajalik on korrektselt omandatud ja eesmärk muutub saavutatavaks. Selleks, et kodune harjutamine oleks mugavam, teen klientidele sageli lühemaid või pikemaid videoid, samuti online treeninguid.

Oluline on teada, et ka sarnaste sümptomite korral võib raviplaan olla täiesti erinev, sest põhjused ja keha seisukord on erinevad. Kindel on aga see, et teadmine, mis on sümptomite (võimalikud) põhjus(ed), aitab neid korrigeerida, lisab motivatsiooni ja õpetab märkama tervenemisprotsessi väiksemaidki muutusi.

5. Kas ja kui kaua ma pean kodus harjutusi tegema?

Sellele küsimusele ei ole ühest vastust. Esiteks mängivad rolli sümptomid ja nende põhjus. Tavaliselt on nii, et mida pikemalt on probleem esinenud, seda kauem kulub sümptomite taandumiseks (kuid mu praktikas on ka vastupidiseid näiteid).

See, kas ja kui pikalt tuleks teha harjutusi ainult vaagnapõhjalihastele, ning mis hetkel ja kuidas kombineerida vaagnapõhjalihaste harjutusi muude treeningutega, on väga individuaalne. Ma üldiselt tahan uskuda, et eraldi vaagnapõhjalihaste harjutusi ei ole vaja eluaeg teha. Oluline on taastada vaagnapõhjalihaste hea toonus, õpetada neid tegutsema automaatselt (näiteks aevastuse ajal) ja õppida neid kasutama vastavalt vajadusele (näiteks vahekorra ajal).

Kui mõni teema Sind kõnetab, olen heal meelel abiks lahenduse leidmisel. Minu kalendrit haldab Vello, teenuste ja hinnakirjaga saad tutvuda siin. Vastuvõtud toimuvad Tallinna kesklinnas, t asuda saab kohapeal sularahas, arve alusel ülekandega või Stebby vahendeid kasutades.

Write a comment