5+1 soovitust noorele emale

Noored emad elavad universumis, mida keegi pole kunagi osanud kirjeldada. Tundub, et õigeid sõnu pole selle jaoks veel leiutatud… Proovi näiteks selgitada, mida tegelikult tähendab „hoolitsen oma beebi eest“ *

Emaks saamine on naise jaoks üks ilusamaid ja võimsamaid kogemusi. Muutus, mille toob kaasa lapse sünd, on äärmiselt suur ja väga kiire. Mitte miski ei ole enam endine ja ka naine ise ei ole enam endine. Hormoonide superkombo haihtub hetkega ning tasakaalustumine võtab omajagu aega. Lapseootel õitsvast kõikide tähelepanu keskmest olevast naisest saab ühtäkki „tühi kest“ (mis sageli veritseb, valutab ja mille funktsioonid oleksid justkui muutunud), kelle rolliks on nüüd hoolitseda lapse eest, kes ise tähelepanu keskmes särab.

On oluline teada, et noorel emal peab lisaks beebile jaguma tähelepanu, aega ja armastust ka iseendale. Sageli on see ehk olulisemgi, sest beebide jaoks on loodud terved tööstusharud. Noored emad aga on sageli eraldatult oma kodudes, oma isikliku köögi, pliidi ja pesumasinaga. Sellegi poolest tasub korrata klassikuid: rahu, ainult rahu! Kõik on lahendatav.

1. Puhka ja maga
Noore ema ajale on enamasti vaid üks peamine pretendent – beebi. Kuid kõik beebiga kaasnev, sh kehaline, vaimne ja emotsionaalne muutus on nii suured, et võivad hõivata kogu aja ja tähelepanu. Oma energiavarude toetamiseks on oluline piisavalt puhata ja magada. Magada kasvõi sama palju kui beebi. Keha ja vaim vajavad taastumist ja kohanemist. Uni on see aeg mil aju mõtleb endale asjad selgeks, lahustab ära stressi ja ehitab üles uut energiat. Kurnatud kehas on kerge tekkima piimapais või rinnapõletik (rinnapõletikku on parem vältida kui hiljem ravida). Väsinult tunduvad asjad halvemad kui nad tegelikult on. Seega maga piisavalt või natuke rohkemgi!

2. Söö
Lapsega toimetades juhtub sageli, et ema leiab mahti hommikusöögiks alles pärastlõunal. Üsna hästi peegeldab reaalsust ka nali teemal „Miks joovad noored emad külma teed“ – kord läks vesi keema, kuid jõudis enne tassi valamist uuesti ära jahtuda. Kord ununes tee tõmbama ja läks liiga kangeks. Kord juhtus, et kõik klapib ja tee sai valmis, kuid jooma jõudis noor ema seda alles paari tunni pärast…
Regulaarne ja kvaliteetne toitumine on vajalikud nii piimatootmiseks kui füüsiliseks, vaimseks ja emotsionaalseks taastumiseks. Söö sooja toitu. Soovitavalt erinevaid suppe, pajaroogasid, putrusid ning väldi salateid jm külmi toitusid. Samuti joo sooja teed ja vett. Pööra tähelepanu ka sellele , et kõht käib regulaarselt läbi (oluline ka hemorroidide ärahoidmiseks). Sealt edasi enam pole vaja pikalt mõelda – seda kõike on vaja hormonaalse tasakaalu tugevdamiseks.

3. Palu abi
Tänapäeva naised on väga iseseisvad ja samas üksi oma kodudes ja köökides. Õpi abi paluma, sest sa vajad abi praegu, mitte paari aasta pärast (siis vajad teistsugust abi). Palu abi just selles mis kõige enam “põletab” – kas sa soovid abi kodutöödes, et keegi sulle süüa toob, tunned end oma kehas ebamugavalt ega oska ennast ise aidata. Abi on vaid küsimise kaugusel.

Kindlasti on sul sõbranna, endine kolleeg või ka naabrinaine kes heal meelel aitab. Inimestele üldiselt meeldib noori emasid aidata 🙂 Lapse isa ja vanavanemad on samuti asendamatud.

Mina olen siin selleks, et aidata sul mõista oma kehaga toimuvat ning annan harjutusi, praktikaid kui muid soovitusi mis nii hormonaalse tasakaalu kui “alumise korruse” taas kellavärgina tiksuma panevad. Saad osaleda nii trennides kui tulla individuaalkonsultatsioonile. Kui oled sünnitusest taastunud, saad vaagnapõhja treenimiseks kasutada ka viibrikut. Kui menstruatsioon taastub, soovitan keemiat täis tampoonide asemel kasutada hoopis merekäsnast tampooone.

Kui võtad julguse kokku ja palud abi ning mis veel olulisem – lubad endal abi vastu võtta – toodab keha juurde rahuloluhormoone, sinu meeleolu läheb rahulikumaks ja pehmemaks ning keha lõdvestub (sest stressihormooni jääb vähemaks).

4. Leia omale uued sõbrad
Kuigi see üleskutse võib tunduda ehmatav, on sul vaja suhelda teiste emadega. Sinu parim sõbranna, kellel veel ei ole lapsi, ei saa aru kõigest sinuga toimuvast ja miks ta peakski. Teiste emadega saad sa jagada kogemusi, üleelamisi ja lihtsalt niisama lobiseda. Kas te kohtute pargis, mänguplatsil või internetigrupis – oluline on tunda teiste naiste toetust ning ennast väljendada. Vägagi oluline on siinjuures leida just need emad, kelle väärtushinnangud ja elutõed sinu omadega sobivad.

Kundalini joogas öeldakse, et naine peab saama teis(t)e nais(t)ega lobiseda vähemalt 30 minutit päevas.

5. Tunneta oma keha
Raseduse ja sünnitusega tekivad sageli muutused nii vaagnapõhja- kui kõhulihastes, samuti muutub selle tõttu vaagna asetus ja rüht. Parima tulemuse annab terviklik lähenemine – et sinu hingamine ja rüht toetaksid tervet keha, et harjutused arvestaksid just sinu keha eripärasid ja vajadusi.

Alustada tuleb aga hingamisest. See on esmatähtis nii hormonaalse tasakaalu taastamiseks kui keha puhastamiseks ja rahustamiseks. Hingamisele saab lisada erinevaid harjutusi mis hakkavad toetama vaagnapõhja, kõhu, selja, rühi ja üldse kogu keha taastumist.

Siinjuures on oluline teada, et esmatähtis pole mitte harjutamine, vaid sageli just elustiil ja oma igapäevaste harjumuste muutmine nii, et need toetaksid sinu keha ja heaolu. Pole ju mõtet sellel, kui sa oma niigi vähesest ajast vehid teha harjutusi, kuid samas elustiili ja harjumustega kogu harjutuste tulemuse taas ära nullid. Saan Sulle anda nii nõuandeid kui harjutusi, samuti oled oodatud trennidesse. Vajadusel võta kasutusele viibrik.

6. Eeterlikud õlid
Meeleolukõikumiste mahendamiseks ja ka valude leevendamiseks on hea kasutada erinevaid eeterlikke õlisid ja nende segusid. Noortele emadele soovitatakse sageli tsitruseliste lõhnasegusid – need tõstavad tuju ja annavad energiat. Nimekirja kuuluvad bergamot, metsik apelsin, sidrun, greip.

Rahunemist ja maandust toovad lavendel ja sandlipuu. Imelise efektiga on roos ja jasmiin, samuti ylang-ylang, geraanium ja frankinsence.

Eeterlikke õlisid saab nii nahale määrida, peopesadest sisse hingata kui ka difuuseris või vannivees kasutada. Imetavale emale ei soovitata eeterlike õlidega massaaži, kuid hiljem soovitan oma restart nuppu õlitada Aroma Touch massaažiga.

Anna mulle märku, kui soovid eeterlikest õlidest lähemalt kuulda, neid nuusutada ning selle imevaimustava maailmaga lähemalt tutvuda.

 

* N. Stadlen, 2004, „What Mothers Do, Especially When It looks Like Nothing“

Write a comment