Kust tuleb östrogeen ja kuhu kaob progesteroon

Naise keha on intelligentne kui Universum ning kõik struktuurid toimivad imelises koostöös. Siiski võib juhtuda, et ebasoodsate asjaolude kokkusattumisel läheb paigast hormonaalne tasakaal.

Hormonaalse tasakaalutuse üks sagedasemaid põhjuseid on östrogeeni dominantsus ja progesterooni madal tase. Östrogeeni dominantsuse tunnusteks on meeleolu kõikumine, probleemid tsükliga (liiga vererohke, liiga sage, valulik, vmt), valulikud rinnad, arusaamatud peavalud, kasvajad,  jmt.

Enne kui hakkad arsti soovitatud hormoontablette võtma või sümptomitest/diagnoosist paanikasse satud, on hea teada põhjuseid, mis Sinu elustiili juures östrogeeni-progesterooni tasakaalutust soosivad ning kuidas oma ellu tasakaalu juurde luua.

1. Kehakaal
Östrogeeni toodetakse nii munasarjades kui rasvarakkudes. Kui kehakaal on paigast ära, annad sellega rohelise tule östrogeeni tootmisele. Väidetavalt tõuseb ka rinna- ja emakavähi risk, seda eriti pärast menopausi mil munasarjad enam progesterooni ei tooda ja östrogeeni toodetaksegi peamiselt rasvarakkudest.

Muidugi on kehakaalust rääkimine lihtsam kui selle alandamine, kuid võtmetegijaks on siinjuures sageli samuti hormoonid ja nende “kuri kuninganna” kostisool ehk stressihormoon. Meie toidulaud jaguneb kaheks – esmane toit ja teisejärguline toit. Teisejärguline toit on kõik see, mida Sa suust sisse paned, st vaata kindlasti üle oma toidulaud ja harjumused. Kuid ennekõike pööra tähelepanu oma esmatoidule milleks on Sinu suhted, pere, hobid, töö (või nende puudumine) mille tekitatud stressi me sageli kehakaaluga ei seostagi.

2. Väsinud munasarjad
On väga tavaline rääkida sellest, et naise kehas tekivad muutused seoses vanusega ning seega on paljudele probleemidele vastus justkui varnast võtta. Statistika ütleb, et pooltel üle 35-aastaste naiste on östrogeeni tase kõrgem kui progesterooni tase (peaks olema vastupidi). Samas teab igaüks meist naisi, kelle energiatase ja sära silmades on vaatamata vanusele kadestamisväärne. Muidugi toimuvad muutused, kuid iga naine saab nende muutuste aktsepteerimiseks ja tasakaalustamiseks palju ära teha.

Kõige lihtsam, mida ise teha saad, on spetsiaalsed harjutused, mis stimuleerivad munasarju ning östrogeenide ja progesterooni tootmist ning seda sõltumata Sinu vanusest. Juba mõnda aega tagasi töötas Aviva Steiner välja harjutused, mis on paljude naiste ellu toonud hämmastavaid muutusi, seda ennekõike just suurenenud eluenergia näol. Vt ka hormoonvõimlemine ning võimlemine naistele

3. Väsinud neerupealised
Pikk stressiperiood väsitab neerupealiseid mis „vastutasuks“ hakkavad tootma kortisooli – stressihormooni. Kortisool pärsib kõikide teiste hormoonide tootmist ning tekib justkui surnud ringsee omakorda viibki koheselt östrogeeni ülekaalu. Seega mõjutab Sinu hormonaalset tasakaalu ka stressitase. Stressitase sõltub ennekõike siiski sellest, kui efektiivselt Sa stressiga toime tuled.

Lahenduse leidmiseks revideeri oma elu ja leia üles kõik stressi tekitavad elemendid. Pean siinkohal silmas nii sisemist kui välist stressi. Väliselt tekitavad enamasti stressi töö, mõni olukord või suhted, aja ja hobide puudumine, jmt. Võta tempot maha, hinga, õpi endale aega võtma. Ilma elustiili muutmata probleemid üldjuhul ei lahene, pigem süvenevad.

4. Kokkupuude ksenoöstrogeenidega
Ksenoöstrogeenid on keemilised ühendid mis organismi sattudes võtavad  üle naturaalse östrogeeni funktsiooni – kasvu ja arengu. Kui östrogeen annab naise kehale pehmuse nii rindade kui naha siidisuse moel ning võime kasvatada oma kehas uus elu, siis üleliigse östrogeeni tulemuseks on erinevad kasvajad ja halvemal juhul kaos terves hormonaalsüsteemis. Ksenoöstrogeene leidub kahjuks pea igal pool – nendeks on säilitus- ja lisaained toidus ja selle pakendites, kosmeetikas, puhastusvahendites, tampoonides, jmt.

Mida teha? Jälgi, mida sisaldavad Sinu toidud, kosmeetika ja isikliku hügieeni vahendid, millistes anumates säilitad toitu, milliste puhastusvahenditega puhastad kodu, jmt. Sa võiksid teada Sinu toidulaual oleva liha ja piimatoodete päritolu, et vältida kasvuhormoonide ja antibiootikumide „salajast“ sissesöömist. Sa võiksid teada, kus ja kuidas on kasvatatud Sinu toidulaual olevad köögiviljad, et vältida taimekaitse- või putukamürkide jääke. Sa võiksid teada, mida sisaldavad Sinu pere kasutuses olevad puhastusvahendid, et vältida parabeenide ja muude kemikaalide sattumist kehasse. Ksenoöstrogeene sisaldavad ka plastikanumad, antibeebipillid ja tampoonid. Kokkuvõtvalt: eelista naturaalseid, lisaainevabasid tooteid.

5. Kesine toiduvalik
Östrogeenitaseme reguleerimisel on oluline roll maksal, sest just maksas seda töödeldakse. Selleks, et lubada maksal teha oma tööd ning östrogeenide väljutamine oleks sujuv ja pidev, on taaskord hea üle vaadata oma toidulaud. Lisaks sellele, et paljud pooltooted, rafineeritud tooted (valge suhkur, valge jahu, valge riis), töödeldud toidud (kartulikrõpsud, kommid, alkohol) ning antibiootikumide ja kasvuhormoonidega täidetud liha- ja piimatooted ei sisalda piisavalt toitaineid, takistavad nad takkapihta maksa tööd, põhjustades östrogeeni kogunemist.

Kesine toiduvalik toodab meie kehas nn sisemist stressi. Oma olemuselt on sisemine stress isegi kavalam, sest inimese taluvuspiir on hämmastavalt kõrge ning sageli peab ta teatud tervisehädasid paratamatuseks või koguni normaalseks (seedeprobleemid, kõhupuhitus, lööbed, põletikud, jmt). Kohtusin hiljuti naisega, kelle hormonaalne tasakaal oli jõudmas katastroofi piirile. Väidetavalt ei olnud ta juba aastaid ostnud liha, sest eelarve on nii väike. Küll aga sõi ta peamiselt võileibu, pooltooteid ja pakisuppe… Seega taaskord soovitan vaadata valvsa pilguga üle oma toidulaud ning olla väga teadlik nii oma valikutes kui igapäevaseks kippuvates vabandustest a la „oh-ainult-see-üks-kord-veel“.

Loe lisaks hormoonvõimlemisest ja retriidist “Üks keha, kaks südant”

 

Infoallikatena kasutatud Aviva metoodika õppematerjale, endo-gym.com, www.cycleharmony.com

Foto: Ruudu Rahumaru Art

Write a comment