Tsükli erinevad perioodid – millal ja miks treenida?

Naistena tekib meil aegajalt erinevaid küsimusi – kas ma peaksin treenima “päevade” ajal? Ovulatsiooni ajal? Aga siis, kui ma olen natuke haige? Kui sageli ma peaksin treenima? Kuidas leida treenimiseks aega? Mida teha, kui tulemused ei vasta mu ootustele? Kui ma tean, et ma tõesti peaksin trenni tegema ja kõik võimalused justkui on, aga lihtsalt ei suuda?

Kuigi nendele küsimustele vastamiseks võiks kirjutada terve raamatu (või koguni mitu), proovin alustuseks vastata tsükliga seotud küsimustele. Järgmises postituses juba järgmised mõtted.

Minu esimene soovitus alati on: kuna energiad on praegu (ja ka lähima saja aasta jooksul) suures muutumises ja meie koos nendega, vali alati just see trenn ja praktika, mida Su keha hetkel vajab. Selle õige ja sobiliku valimiseks kuula oma keha. Vajadusel topi kõrvad kinni, et väline Sind segama ei tuleks ning – päriselt ka – kuula, mida Su kehal on Sulle öelda.

 

Menstruatsiooni ajal on tõepoolest see aeg, kui tuleks kuulata oma keha ja tema soove. Kui tahad olla vaid teki all peidus, siis ole. Kui soovid end mistahes moel liigutada, tee seda. Sinu keha on menstruatsiooni ajal omas protsessis, seetõttu on soovitav puhata ja lubada oma emakal lõõgastuda. See on soodne aeg mõtisklemiseks, lugemiseks, mediteerimiseks. Sobivad pehmed, dünaamilised, oma keha kuulama suunavad praktikad,  liikumine looduses, venitused. Viibriku ja jadeiitmunaga ei ole menstruatsiooni ajal treenimine soovitatud, sest stimulatsioon võib suurendada vere eritumist.

Menstruatsiooni ajal on neile, kes tahavad ja julgevad kuulata, avatud sügavamate tarkuste väravad. See võib olla hea aeg küsida oma kehalt: miks sul on enne päevade algust / esimestel päevadel nii paha olla? Mida sa tahad mulle sellega öelda?

 

Pärast „päevi“ ja enne ovulatsiooni on kõikideks trennideks parim aeg. See aeg tsüklist on kõige aktiivsem, energia on pigem väljapoole suunatud. Parim aeg treenida jadeiitmunaga. Sel perioodil sooritatud hormoonvõimlemise harjutused aitavad stimuleerida progesterooni tootmist, seega kui plaan on rasestuda, vali hormoonvõimlemine.

 

Ovulatsiooni ajal (kuigi ovulatsioon kestab vaid ühe päeva, saad seda võimsat energiat nautida üsna mitu päeva) sobivad kõik treeningud, kuid kui Sul on plaanis rasestuda, on oluline väga täpselt teada ovulatsiooni toimumise aega. Pärast teadlikku vahekorda ei soovita ma enam väga aktiivset treeningut.

Kui Sa tunned ovulatsiooni ajal alakõhus valu, võib see viidata sellele, et munarakul on munajuha läbimine takistatud. Selle olukorra leevendamiseks on hormoonvõimlemises olemas spetsiaalsed harjutused, sobivaid ka erinevad venitused ja teadlik hingamine.

 

Pärast ovulatsiooni ja enne uue menstruatsiooni algust on treeningu valikul oluline teada, kas plaan on rasestuda või mitte. Kui hetkel beebi-plaane ei ole, on taas väga hea aeg kõiksugusteks treeninguteks – nii abivahenditega kui ilma.

Kui ovulatsiooni-aegne vahekord oli teadlik ja uue elu algus on väga oodatud, soovitan tempo maha võtta ja keskenduda oma kehas pesapunumisele – hinga sügavalt ja rahulikult, leia kontakt oma kehaga,  tee pehmeid lõõgastavaid praktikaid, luba olla armastatud ja hoitud, maga piisavalt, söö kvaliteetselt (seda kõike võiks teha muidugi kogu aeg!).

Kui tunned end tujuka või emotsionaalsena, kui keha hakkab lähenevast menstruatsioonist ebamugavalt märku andma, on saabunud (taas!) ideaalne aeg endale tähelepanu pöörata – poputa ja hellita end, võta tempo maha ja kuula oma keha. Enamasti on ebamugavustunde taga midagi, mida Sa ei taha kuulda, mida oma teadvusest välja tõrjud, nö vaiba alla peidad. Võid mõtiskleda selle üle, mis Su elus toimib ning mis mitte ning kas keha märguanded on sellega kuidagi seotud.

 

Kui soovid tulla trenni või individuaalvastuvõtule, saada mulle kiri kodulehelt või katri . ristal @ gmail . com

 

Pilt: deramstime.com royalty free vector image

Write a comment