Hormoonvõimlemine – kellele ja miks?

„MIKS mina??“
„MIDA küll teha???“
On mitmeid põhjuseid, miks naine ahastades järjekordse tableti suhu pistab ning end maailmast ära tahab lõigata. Aviva hormonaalne võimlemine võib aga anda Sulle lihtsa vahendi, et oma olukorda muuta.

Aviva Steiner töötas hormoonvõimlemise põhimõtted välja juba eelmise sajandi keskel, kasutades selleks teadmisi ja elemente füsioteraapiast, joogast, refleksoloogiast, balletist ja põlisrahvaste viljakustantsudest.

Miks hormoonvõimlemine?
Hormoonvõimlemise harjutused, selle rütmilised pingutused-venitused annavad naisele ainulaadse võimaluse õppida tundma oma keha ja selle toimimist. Oma keha tundev naine aga saab nautida teadlikku elu koos oma menstruaaltsükli, viljakuse, üleminekuea ja menopausiga. Harjutused aitavad taastada kontakti kehaga, suurendavad tundlikkust ning õpetavad oma keha tõeliselt austama ja armastama.

Regulaarne treenimine võib aidata leevendada mitmeid günekoloogilisi probleeme ja tasakaalustada hormoonide tootmist. Harjutused käivitavad keha enda tervenemisprotsessid ning võivad aidata korrigeerida probleemide tegelikke põhjuseid, mitte ainult sümptomeid kergendada.

Aviva Steiner märkas harjutuste soodsat mõju esmalt üleminekuvaevustega kimpus olnud naiste trennides. Seejärel asus ta erinevate harjutuste, rütmide ja kombinatsioonide mõju lähemalt uurima ning nii on täna Aviva hormonaalse võimlemise programmides väga erinevaid harjutusi – nii üldiselt hormonaalsüsteemi stimuleerimiseks kui spetsiilisemate probleemide leevendamiseks.

Mida need harjutused teevad?
Harjutuste tulemusel suureneb verevarus piirkonnas, mida nimetatakse naise teiseks südameks – selleks on tema alakõht, vaagnapiirkond ja kõik seal paiknevad organid. Stimuleerides vere- ja lümfiringet reproduktiivorganite ümber ja ka nende sees, on tulemuseks hormoonide, toitainete ja hapniku juurdevool. Samuti viib see protsess piirkonnast ära mittevajalikke toksiine.

Harjutused tugevdavad nii sisemisi kui välimisi kõhulihaseid, organeid vaagna piirkonnas ning vaagnapõhjalihaseid. Samuti parandavad rütmilised liikumised vaagnapiirkonna lihaste ja liigeste liikuvust.

Aviva hormonaalse võimlemise harjutused toetavad naise keha anatoomilisi ja füsioloogilisi protsesse. Nad stimuleerivad vedelike liikumist ning aitavad vabastada pingeid liigestest, lihastest ja elunditest. On harjutusi, mis „asetavad“ erinevad organid alakõhus oma õigetele kohtadele tagasi (näiteks allavaje korral), samuti on võimalik teatud harjutustega vabastada kinni kleepunud munajuhad.

Harjutused saavad aidata mitmete günekoloogiliste ja menstruaaltsükli vaevuste korral. Kuigi esimese tõeliselt teaduspõhise uuringu tulemused saavad avaldamisküpseks vast 2019 aasta jooksul, saavad treenerid täna jagada oma igapäevaseid praktilisi kogemusi nii menstruaaltsükli rütmi ja selle häirete, viljakuse, libiido, üleminekuperioodi kui menopausisümptomite leevendamisel ja murede lõplikul seljatamisel.

Ka minul on praktilisi kogemusi ja imelisi näiteid, kus regulaarne harjutamine on aidanud leevendada liiga pikka, ebaregulaarset ja/või valulikku menstruatsiooni. Kus hormonaalse tasakaalu taastumine on võimaldanud kauaoodatud viljastumise. Harjutused on osutunud väga efektiivseks ovulatsioonihäirete ja polütsüstiliste munasarjade sündroomi leevendamisel, lekkeprobleemide, uriinipidamatuse ja organite allavaje korral. Lisaks võivad harjutused anda leevendust PMSi, meeleolukõikumiste, nahaprobleemide, osteoporoosi ja menopausist tingitud vaevuste korral. Enamus naisi tõdeb, et nad hakkavad oma keha hindama ja armastama. See aitab koheselt tõsta libiidot ja parandada naudingukogemust.

Kuidas neid harjutusi tehakse?
Hormoonvõimlemine koosneb erineva rütmi ja intensiivsusega harjutuste seeriatest. Kuigi liikumised on sobitatud muusikasse, saab vajadusel teha harjutusi endale sobilikus rütmis ja amplituudis.

Harjutusi tehakse nii püsti, käpuli, kõhuli, selili kui istudes. Liigutused mõjutavad mitmeid anatoomilisi struktuure ja füsioloogilisi funktsioone. Kõikide harjutuste oluliseks komponendiks on hingamine. Nii kuulebki trennis refräänina alati treeneri hõiget: „Hinga!“.

Üks oluline punkt, mille tõttu hormoonvõimlemine erineb teistest võimlemistest, on Aviva Steineri poolt kasutatav väljend „naise töötsoon“ ja selle efektiivne pingutamine. Töötsooni pingutamist õpitakse ja korratakse trennides alati, sest see on enamuse harjutuste korrektse sooritamise ja tulemuslikkuse võti.

Kellele hormoonvõimlemine ei sobi?
Hormoonvõimlemine ei sobi rasedatele ja 6-12 nädalat pärast sünnitust või operatsiooni. Endometrioosi põdevatel naistel on mõnel juhul trenn mittesoovitav, sest tugevad pingutused ei ole siis soovitatud. Samuti ei ole harjutused soovitatud alla 17-aastastele tütarlastele kellel menstruaaltsükkel on alles kujunemisjärgus.

Enne esimest trenni tuleb kasuks väike kohtumine treeneriga, et saaksid oma mured, soovid ja vajadused ka treenerile edastada. Nii on temal kergem juhendada ja Sinul trennist suurem kasu.

Trennide kohta leiad info https://www.minaolenginaine.ee/voimlemine/

Võimlemine naistele

* Artiklis on kasutatud Aviva hormoonvõimlemise treeneri õppematerjale ning treenerite ja koostööpartnerite kogemusi ja artikleid.

Write a comment