Kas teha Kegeli harjutusi või treenida vaagnapõhja?

Sageli kuulevad naised justkui kahte erinevat soovitust – teha Kegeli harjutusi või treenida vaagnapõhja. Iseenesest on tegemist sama asjaga – vaagnapõhja treenimisega, st vaagnapõhjalihaste teadliku pingutamise ja lõdvestamisega.

Ameerika günekoloog Arnold Kegel oli esimene, kes 1940ndatel tutvustas avalikult vaagnapõhjalihaste treenimise ideed. Nii saidki harjutused omale tema nime.

Kuigi kaks erinevat terminit tähendavad sama, võib see naistes siiski tekitada segadust. „Mul on probleeme vaagnapõhjaga, kuid mulle soovitati Kegeli harjutusi,“ olevat üks sagedasemaid küsimusi, mida vaagnapõhjaprobleemidele spetsialiseerunud füsioterapeut Shan Morrison oma klientidelt kuuleb.

Igasuguste harjutuste ja viidete korral on abiks see, kui sa tead, milliste lihastega harjutusi teha, kus need täpselt asuvad, kuidas neid üles leida ning pingutada ja lõdvestada.

„Vaagnapõhjalihaste harjutustest rääkides saab naine enamasti kohe aru, kus piirkonnas need lihased asuvad. Kuna me ei näe vaagnapõhjalihaseid, on äärmiselt oluline neid nii visuaalselt ette kujutada kui füüsiliselt tunnetada,“ ütleb Shan.

Vaagnapõhjale viidates ja anatoomias paremaks orienteerumiseks kasutatakse mitmeid analooge: saab öelda, et vaagnapõhi on nagu võrkkiik mis paikneb häbemeluu, sabakondi ja istmikuluude vahepeal. Saab öelda, et kui naise keha on nagu anum, siis vaagnapõhi moodustab selle anuma põhja.

Vaagnapõhjalihaste treenimine leevendab ja paljudel juhtudel ravib täielikult uriinipidamatuse ja/või organite allavajega seotud probleemid. Kuigi probleemide varjamiseks pakutakse erinevaid lahendusi alates mähkmetest lõpetades operatsiooniga, annab pikaajalise tulemuse siiski oma keha usaldamine ja tema funktsioonide taastamine.

Vaagnaphja treenimiseks on oluline, et sa teeksid harjutusi igapäevaselt ning et sa teaksid, kuidas neid teha. Lisatud 3D videost näed, kus täpselt vaagnapõhi asub ning kuidas pingutused seda mõjutavad. Kui soovid täpsemat juhendust, võta ühendust või osale 21-päevasel e-kursusel.

Write a comment