Hormoonvõimlemine – kellele?

Kõik organid meie kehas toodavad hormoone, kuid mõned neist on olulisemad kui teised. Meie elu, füüsilist ja emotsionaalset heaolu ning elus toimetulemise võimekust suguhormoonid. Neist tuntumad on progesteroon, östrogeenid ja testosteroon, mis määravad ära keha muudes organites toodetavate hormoonide kvaliteedi.

 

Hormoonvõimlemise tundides kombineeritakse Aviva Dance, joogateraapia, ringlihaste jt stiilide ja metoodikate harjutusi. Nende eesmärgiks on treenida vaagnapõhjalihaseid, stimuleerida alakõhus paiknevate organite tööd (munasarjad, emakas) ning ergutada suguhormoonide tootmist. Alakõht ehk Yoni on piirkond, mida nimetatakse naise teiseks südameks ning selle toimimisest sõltub naise heaolu nii füüsiliselt kui emotsionaalselt.

 

Hormoonvõimlemises treenitakse peamiselt intiimlihaseid ning korsetilihaseid. Need on lihased, mis määravad ära, kui „töökorras“ on naise keha. Uriinipidamatus, valulik või ebaregulaarne tsükkel, enneaegne menopaus, viljastumisprobleemid, keeruline üleminekuperiood – statistika väitel puutub ühe või mitme nimetatud probleemiga kokku üle poole naistest. Hea uudis on see, et iga naine saab ennast ise aidata ja oma elukvaliteeti tõsta, õppides selgeks harjutused ja toetades igapäevaselt oma keha. Trennides pööratakse eraldi tähelepanu ka alaseljale, sest tänapäeval on see paljudel naistel muutunud nõrgaks ja valulikuks. Lisaks aitab hormoonvõimlemine ajuripatsil stimuleerida teiste hormoonide tootmist ((kasvuhormoon, FSH-folliikleid stimuleeriv hormoon, neerupealiseid stimuleerivat ehk adenokortikotroopset hormooni jt) ja kõhunääret ning tasakaalustada veresuhkru taset.

 

Aviva Dance (sageli nimetatakse ka Aviva meetod) aitab reguleerida reproduktiivsüsteemi ja stressihormoonide taset. Aviva Dance harjutusi on efektiivselt kasutatud progesterooni tootmise stimuleerimiseks. Regulaarse praktiseerimise tulemusel on täheldatud ka Anti Mülleri hormoonide tootmise suurenemist, kasvuhormoonide taseme kahekordistumist. Harjutused aitavad stabiliseerida veresuhkru taset diabeet2 ja insuliiniresistentsetel patsientidel. Ringlihaste ja intiimlihaste treenimine aitab alandada stressihormoonide taset ning hoida „alumine korrus“ töökorras.

 

Neerupealised toodavad stressihormoonidena tuntud kortisooli ja adrenaliini. Kortisool aitab ootamatu kriisi ajal reguleerida vererõhku ja immuunsüsteemi tööd. Kui aga stressitase on kõrge pikemat aega (st kortisooli tase on kõrge), võivad selle tulemuseks olla unehäireid, tõrked immuunsüsteemi töös, häired veresuhkru tasemes ja kaalutõus. Siin tuleb appi joogateraapia, mille lõõgastavad harjutused aitavad kortisooli taset märkimisväärselt alandada.

 

Kui ärkame keset ööd, toodab sümpaatiline närvisüsteem adrenaliini ja vererõhk tõuseb. Kui uni on öö jooksul häiritud mitmel korral või koguni igal ööl, jääb vererõhk kõrgeks ka päeval. Adrenaliini tõus võib tõsta ka veresuhkru ja kolesterooli taset, samuti suurendada südameataki või insuldi riski. Ka selliste olukordade leevendamiseks on olemas spetsiaalsed harjutused.

 

Igasugune liikumine stimuleerib endorfiinide ja serotoniini tootmist. Need omakorda parandavad meeleolu ja une kvaliteeti ning vähendavad adrenaliini kõikumist.

 

Hormoonvõimlemine mitte ainult ei tasakaalusta hormoone, vaid muudab terve Su keha kauniks ning Sind ennast tervist ja elurõõmu kiirgavaks naiseks.

 

Hormoonvõimlemise trennide kohta leiad infot https://www.minaolenginaine.ee/voimlemine/

Tasumine kohapeal sularahas, ülekandega, võimalus osta pilet www.sportid.ee keskkonnas

Pane selga mugavad riided, et saaksid teha harjutusi nii püsti, pikali, käpuli kui istudes.

Tundi registreerumine kodulehel

 

Treener Katri Ristal on e-kursuste MINU TEINE SÜDA: AVANEMINE ja ÕIDEPUHKEMINE autor, võimlemis- ja joogaõpetaja, mentor.

 

Sulle võib veel huvi pakkuda artikkel http://www.minaolenginaine.ee/single-post/2017/02/04/Naiste-%E2%80%9Easjad%E2%80%9C-millest-avalikult-ei-r%C3%A4%C3%A4gita

Write a comment