Pilootuuring: IVFi assisteerimine personaliseeritud Endo-Gym® harjutuste abil

Abistavad reproduktsioonitehnoloogiad (ART), eriti in vitro e kehaväline viljastamine (IVF), on toonud suure muutuse paljude inimeste ellu, aidates miljonitel subfertiilsetel paaridel rasestuda ja lapsevanemateks saada. Vaatamata sellele ei ole IVF siiski lihtne protseduur. Ravitsüklid toovad endaga kaasa suure rahalise, füüsilise ja psühholoogilise koormuse, ometi on statistiliselt tulemuseks vähem kui üks elussünd nelja katse kohta.

Toetudes uuringule, mis käsitleb 251 naise kogemusi, kellest paljud on 40ndates eluaastates, soovitab Institute for Endocrine Gymnastics kasutada viljakusvõimekuse ja IVFi õnnestumisprotsendi suurendamiseks Endo-Gym® meetodit (eesti keeles hormoonvõimlemine). Nimetatud meetod sisaldab endas personaliseeritud harjutusi, viljakust optimeerivaid toitumis- ja elustiilisoovitusi ning personaalset juhendamist. See kombinatsioon võib märkimisväärselt suurendada IVF-i edu, alandades nii stressi, mille on põhjustanud erinevad ravi- ja stimulatsiooniprotseduurid, kui leevendades viljakust mõjutavaid probleeme, nagu näiteks polütsüstiliste munasarjade sündroom (PCOS) ja enneaegne munasarjade puudulikkus (POF).

Nimetatud programm võib leevendada ka muid günekoloogilisi seisundeid, näiteks ebaregulaarset või valulikku tsüklit, vaagnaelundite prolapsi (POP) ja kusepidamatust. Paljud naised on valinud hormoonvõimlemise oma regulaarseks treeningrutiiniks ka seetõttu, et see tõstab nende üldist heaolu.

Artikkel toob välja üksikasjaliku statistika Endo-Gym® elementide kasutamise kohta erinevate seisundite puhul ja leitakse, et meetod avaldab positiivset psühholoogilist ja füsioloogilist mõju, aidates seeläbi taastada suguhormoonide tasakaalu ja suurendada viljakusvõimekust.

Artikli autorid on veendunud, et edasine kontrollitud testimine võimaldab Endo-Gym® metoodikat ratsionaalselt hinnata ja tutvustada seda lähenemisviisi kui kasulikku täiendust kehavälisele viljastamisele ja võib-olla ka teistele ART harudele.

 

Katalin Csehek, Institute for Endocrine Gymnastics, Brussels, Belgium
Peter Tompa, VIB-VUB Center for Structural Biology, Brussels, Belgium
Uuringu täistekst A pilot study of assisting IVF by personalized Endo-Gym® exercises

Tõlge: Katri Ristal
Foto: femna.com

Write a comment