Südame ja üsa vahel voolab jõgi

Naise üsk on mikromaailm, milles peelegdub terve meid ümritsev maailm. Kui Sul on vahest tekkinud küsmus, miks meie planeedil on hetkel asjad nii korrast ära, on hea pöörata korraks pilk sissepoole. Täna on paljud naised oma kehast ära lõigatud, nende teadlikkus ja tunnetus on on peaaegu kadunud. Ja kahjuks peegeldub see mikromaailma tasakaalutus ka väljapoole.

Südame ja üsa vahelise jõe tervitamise praktika ühendab naise südame ja emaka (või piirkonna, kus emakas varem paiknes). Käed liiguvad südamekeskusest sujuvalt le alumise südame, seejärel justkui palveks alt üles ning tulevad seejärel südamekeskusesse tagasi. See praktika  tugevdab naise sisemist intuitsiooni, teadmist ja tunnetust. Selle eesmärgiks on tajuda üska kui armastuse, hoolitsuse, helluse ja loomingulisuse keskust.

Sa ju tead, et emakas ei ole vaid see koht kus kasvatada lapsi. See on ka loominguline keskus, kust sünnivad ideed ja maailma muutvad plaanid. See on koht, mis ühendab naised omavahel ja ühendab ta kõiksusega. See on naise kõige püham kese. Mikromaailm, milles peegeldub makromaailm.

Südame ja emaka vahelist kanalit on kirjeldatud nii Hiina meditsiinis kui ajurveedas kus seda peetakse naise tervise peamiseks toetajaks. Ajurveedas peetakse üska universaalse teadlikkuse väravaks: „kosmiline värav läbi mille Universumi rütm ja mälu suhestub inimkonnaga. Võib öelda, et naise energia on meie planeedi Ülim Teadlikkus“*. Emakas jääb naise kehasse alati energeetiliselt alles, nii saavad sellest praktikast kosutust ka need naised, kelle kehas emakat enam füüsiliselt ei ole.

Algseis: jalad mõnusalt harkis, käed kõrval.
Hinga sisse, aseta käed palveasendisse rinnale ja too tähelepanu südamekeskusele (südametsakrale)…
… välja hingates keera sõrmed alla, jättes pöidlad ja nimetissõrmed kokku (moodustub Yoni mudra) ning liigu südamest/rindadelt alla, üle kõhu, üle emaka. Kõverda põlved ja liigu läbi maa…
… sisse hingates tõuse otse üles taevasse (käed kogu aeg Yoni mudras, ära õlgu tõsta), aseta pöidlad ja väikesed sõrmed kokku nii, et moodustub justkui õis…
… ja välja hingates too õis omale rinnale…
… ja sisse hingates sulge peod taas palveasendisse.

Hoia liikumine ja hingamine ühtlane ja sujuv.
Saad seda tervitust kasutada iseseisva meditatiivse harjutusena, keskendudes liikumisele, hingamisele, kehale. Selle mõju on väga sügav ja rahustav, samas energiat andev ja meeleolu tõstev. Samuti saad seda praktikat kasutada oma praktikate ühe osana. Praktikat saad soovi korral sooritada ka istudes.

* Maya Tiwari „Wise Earth School of Ayurveda“

Write a comment