Naise sisemine vägi (ilmunud ajakirjas “Sensa” august 2017)

„Öeldakse, et naise kehas on kaks südant: süda meie rinnus pumpab verd ja hoiab meid füüsiliselt elus. Teine süda paikneb alakõhus, ning sealt saab alguse naise eluenergia. Võib julgelt öelda, et naise eluenergiast ja eneseusaldusest sõltub aga terve Universumi heaolu,“ ütleb treener ja kogemusnõustaja Katri Ristal (46).

Me elame tänapäeval üsnagi maskuliinses maailmas ja rütmis, kus kõik on eesmärgistatud ja kellaajaline. Iseenesest ei ole sellisel raamistatusel midagi viga, kui naine selle sees suudab jälgida oma sisemist rütmi ja kuulata oma keha. Selle sisemise rütmi on naise elule andnud aegade algusest peale kuutsükkel. Mitte otseselt see kuu, mis öösel taevas särab, vaid sisemine lainetus, mis oma erinevates etappides annab naisele hämmastava väe. Olen sattunud lugema mõtisklust, et jooga ja kõik muud praktikad on loodud meeste poolt ja meestele selleks, et aidata neil leida ja arendada endas midagigi sellist, mida üks ennast kuulav-tundev-usaldav naine teab olemuslikult.

Naine saab kuutsüklit jälgides ja selle erinevaid faase teadlikult kasutades oma elu väga huvitavalt suunata. Tsükli erinevad perioodid on justkui väravad erinevatesse maailmadesse. Näiteks võiks planeerida tegevused, mis vajavad mõtisklemist ja nö nokitsemist, sellele faasile, kus oled olemuslikult sissepoole pööratud. Ja kasutada energiast pulbitsevat, väljapoole suunatud faasi selleks, et suhelda, kohtuda, oma energiat jagada. Meie tempokas ühiskond enamasti ei võimalda meil lähtuda oma sisetundest ning sageli naised ka enam ei julge ennast usaldada. Iga kell on mingi kohtumine, koosolek, ülesanne või tähtaeg ja hetkel, mil peaksid olema iseendasse pööratud, tuleb hoopis „laval“ särada. Selline enese mitte-kuulamine võib naise viia tasakaalust välja ning selle tulemuseks on lisaks emotsioonide kõikumisele ka kuutsükli kõikumine, valud, krambid. Kui päevad suurest teiste-rütmis-elamisest hoopis ära jäävad, on tulemuseks probleemid rasestumisega. Kõik need probleemid „alumisel korrusel“ tekitavad pingeid aina juurde ja naine satubki justkui Ouroborose tsüklisse kust väljaastumine võib olla päris keeruline.

Vägi vaagnapõhjast

Ennevanasti märkasid targad mehed, et naised kaotavad päevade ajal energiat. See lihtsalt voolas neist koos verega välja. Muul ajal osad kaotasid ja osad mitte. Need naised, kes energiat ei kaotanud, olid äärmiselt võimsad ja mehed lausa kartsid neid. Vahe oli naiste vaagnapõhjas ja selle teadlikus kasutamises. Just vaagnapõhjalihased on need, millega naine saab mõjutada oma teise südame tööd. On palju spetsiaalseid harjutusi, mille abil selle piirkonna vägi üles äratada ja aktiivsena hoida. Pärast trenni ütlevad paljud naised: „Ma ei saa aru, mida me just tegime, kuid ma tunnen end oma kehas nii hästi!“ Põhjus on selles, et me äratame üles eluenergia ja paneme selle kehas voolama. Neid harjutusi nimetatakse ka hormoonvõimlemiseks (endo-gym), sest me stimuleerime kõikide oluliste suguhormoonide tootmist ja tasakaalustamist. Kuigi pea kõik meie kehas paiknevad organid toodavad hormoone, juhivad meie elu, füüsilist ja emotsionaalset heaolu ning elus toimetulemise võimekust suguhormoonid. Neist tuntumad on progesteroon, östrogeenid ja testosteroon, mis määravad ära keha muudes organites toodetavate hormoonide kvaliteedi.

Sageli räägitakse, et menopaus on nagu mingi haigus. Tegelikult on see üks ägedamaid perioode naise elus. Naise võime saada järglasi lõpeb ära, kuid see avab talle hoopis uue ukse hoopis uude maailma. Naise tõeline vägi saab avalduda alles nüüd, mil elukogemus, elutarkus, mahlakus läbivad justkui puhastustule. „Naine on tõepoolest nagu hea vein kes vajab küpsemiseks aega. Ei ole nii, et me oleme 20 ja saame oma kõige ägedamad orgasmid. Me oleme 40 ja pluss – siis hakkab kõik toimuma võimsalt ja teadlikult. Tunned ja usaldad oma keha ning tead, mida tahad,“ räägib Katri.

Peas kinni

Haigused tulevad läbi emotsionaalse tasakaalutuse või rahulolematuse, näiteks kasvajad. Öeldakse, et enamus haigusi on peas kinni. „No naisel on kõik asjad peas kinni!“ ütleb Katri. „Üheks naise paljude probleemide põhjuseks on see, et ta ei hinga. Mul on mitmeid kliente kes tõdevad, et nad on nii „peas kinni“, et aegajalt sõna otseses mõttes unustavad hingamise. Hingamine on esimene asi mis võimaldab naisel saada kontakti kehaga ja „peast välja minna“. Ja kui sa nüüd natuke mõtled – kui sa unustad hingata täiesti tavalistes situatsioonides, siis mis juhtub magamistoas?! Siis ongi tulemuseks „meritähed kuival“ – naised, kes hinge kinni pidades liikumatult ootavad, et vahekord läbi saaks, sest nad kas ei tunne midagi, neil on valus, nad ei julge oma soovidest ega tunnetest iitsatadagi või nad tunnevad hirmu selle ees, mis nende sees tegelikult pulbitseb.

Teine suur põhjus on see, et hormonaalne tasakaal on paigast ära. Tasakaalutuse tulemuseks on müoomid, polüübid, endometrioos, tsükli kõikumine ja muud vaevused. Arstid on väga varmad määrama hormoonravi ja kõiki kasvajaid opereerima. Väga sageli kannab naine endas vimma – olgu siis töö, partneri, iseenda vastu. Kui see vimm sealt ära ei lahtu, siis ei aita see, et lõikame kasvajaid üksteise järel välja. Need tulevad tagasi. Ka tsükli korrigeerimiseks soovitatakse esmajoones antibeebipille, mitte ei pöörata tähelepanu elustiilile, toitumisele, keskkonnale, liikumisele. Rasedusest hoidumiseks on kehasõbralikumaid võimalusi kui hormoone sisse süüa. Paljude probleemide leevendamiseks ja raviks leidub mitmeid harjutustekomplekse mis koos elustiili ja toitumise jälgimisega teevad naistega imesid.

Võtmisest ja andmisest

Pelgalt hingamistehnikate ja erinevate harjutustega on võimalik enesele luua nö turvaline mull, kaitsekiht selle eest, et sulle sõidetakse pidevalt sisse ja tahetakse midagi. Naine võiks keerata olukorrad nii, et ta saab anda, mitte et temalt kogu aeg võetakse. See on justkui enesekaitsemehhanism – tekitada oma isiklik „mull“, võttes aega iseenda jaoks ja tegeleda iseendaga. Juba ainuüksi see, et sa ei torma hommikul esimese asjana teisi pereliikmeid teenindama, vaid võtad endale igal hommikul kasvõi kaks minutit ärkamiseks, hingamiseks ja kehasse kohaletulemiseks – juba see võib muuta väga palju.

„Oma trennides ja kursustel kasutan ma erinevate metoodikate harjutusi – Aviva Dance, BailaMama, WombYoga, kuid samuti joogateraapia ja erinevad hingamispraktikad,“ loetleb Katri, kes on joogaga tegelenud 17 aastat ja õppinud nii joogaterapeudiks kui treeneriks. Erinevate metoodikate omavaheline kombineerimine annab väga häid tulemusi, kuid on ka väga spetsiifilisi komplekse teatud olukordade lahendamiseks. Näiteks saab stimuleerida progesterooni tootmist ning läbi selle suurendada viljastumispotentsiaali.

Üks levinumaid muresid naistel on lekkeprobleemid ja organite allavaje (emaka, tupeseinte) pärast sünnitust või vanemas eas. Ühe statistika järgi on 40-60% naistest probleeme vaagnapõhjaga ja teistel andmetel puutub selle probleemiga elu jooksul kokku koguni 83% naistest. Veelgi hirmutavam on see, et täiskasvanutele suunatud mähkmetööstusele ennustatakse järgmise 5 aasta jooksul 50%-list kasvu. Eks siit saab igaüks teha omad järeldused – kas jääda sõltuma mähkudest või võtta vastutus oma tervise ja heaolu eest enda kätte.

Mõte noa alla minekust hirmutas üht Katri klienti sedavõrd, et ta hakkas otsima alternatiive, kuigi arst oli öelnud, et siin ei aita muud kui operatsioon. „Andsin talle spetsiaalsed harjutused ja poole aastaga sai kõik korda. On hulk naisi, kellel on kogu aeg tilgad püksis, ei saa joosta ega aevastadagi. Kahjuks arvavad paljud, et see ongi normaalne või mingi „uus reaalsus“. Need asjad on võimalik kõik korda saada. Kõige toredam ongi see, kui su klient ütleb: „Uskumatu, see tõesti toimib!“

Ka Katri on enda nahal tundnud ehmatavat tõsiasja, et joosta enam ei julge ja pidevalt oleks nagu mingi põletik… Kellelegi ebamugavast avastusest iitsatamata käis ta kolme erineva arsti juures, tegi testid ja sai vastuse: noor naine, te olete täiesti terve! „Muutus tuli siis, kui õppisin hingama ning leidsin endale õiged harjutused. Kui siis paari kuu pärast esimesed jooksusammud tegin, tahtsin rõõmust lausa kilkama hakata – nii ägedad muutused!“ Naised on aga Katri sõnul küllalt kärsitud. „Esmaspäevast alustan ja teisipäeva pärastlõunaks võiksid olla esimesed tulemused näha. Päris nii see kahjuks ei ole. Reegel on see, et esimesi tulemusi märkad 2 – 4 nädalaga ja see innustab jätkama. 90 päevaga taastub aju ja lihase kommunikatsioon, kuid keha vajab harjumuse kinnistamiseks 1000 päeva!“.

Pandora laegas

Sageli naised ei teagi, kus see vaagnapõhi üldse asub ja miks see nii oluline on. Põhimõtteliselt on see nagu kausipõhi, mis naise keha altpoolt kinni hoiab. Lisaks reguleerivad vaagnapõhjalihased soolestiku tööd, osalevad sünnitustegevuses ning neil on vägagi oluline roll intiimsete naudingute kogemisel. Kui lihased ei ole toonuses, võib vahekord olla täiesti tundetu või hoopis valus ning siis ei saa ju arvata, et üks elu mahlakamaid tegevusi võiks naisele ootusärevust või veel vähem, rõõmu valmistada. Naudingute mittetundist saab segada ka alateadvus, mis sinna lihtsalt ühe „toreda“ bloki ette ehitab.

Elu jooksul talletab naine oma alateadvusesse kõik ebamugavused, traumad, stressi. See on nagu Pandora laegas, mis ootamatult avanedes võib endast vägagi ebameeldivaid reaktsioone välja lasta. Selle laeka taltsutamiseks ja puhastamiseks saab kasutada nii hingamistehnikaid, kehapraktikaid kui Yoni massaaži. Tundub lausa uskumatu, kuid selja taha võivad jääda aastakümnetega kogunenud stress, depressioon, traumadest pärit hirm, viha, kurbus, süü- ja häbitunne. Veelgi enam – otsene eneseväestamine võib osutuda oluliselt tõhusamaks võrreldes tänapäeval nii levinud mentaalsete tehnikatega („positiivne mõtlemine“, „Mineviku ümbermõtestamine“, „andestamine“ jmt), sest nende ligipääs alateadvuslikele programmeeringutele võib olla pikaldane.

Kõik naised on erinevad ja ühte, kõikidele sobilikku retsepti ei ole. Kuid kindel on see, et kõik saab alguse hingamisest ja julgusest kuulata ja tunnetada oma keha. Vähem hirme, rohkem kirge!“

Write a comment