Luba oma vaagnapõhi puhkusele

 

Enamasti räägitakse naistele vajadusest treenida vaagnapõhja ja soovitatakse seda pingutada, kuid sama oluline on vaagnapõhja ka lõdvestada. Kui vaagnapõhi on pinges, kaasnevad sellega omad probleemid ning pingutused võivad olukorra veelgi halvemaks muuta.

Siin mõned viited, kuidas saad ise pinges vaagnapõhja diagnoosida:

  • Vajadus sageli tualetti külastada ja üliaktiivse põie sündroom

Üheks sagedaseks probleemiks on vajadus sageli tualetti külastada, seda nii päeva jooksul kui öösel. Kuigi urineerimisvajadus tundub olevat suur, selgub tualetis, et välja tuleb ainult väike „sirts“. Pissihäda võib tekkida ka väga ootamatult ning tualetti peab saama kohe, ses muidu on tilgad taga.  Äärmuslikel juhtumitel tühjeneb põis iseeneslikult (see võib juhtuda hommikul pärast ärkamist, töölt/poest koju jõudes, vm), sest signaal ei jõua õigeaegselt ajju.

  • Vahekord ja/või tampooni sisestamine on valulik

Pinges vaagnapõhi võib mõjutada naise intiimelu, sest vahekord on ebamugav ja valulik. On naisi, kes suguelust üldse keelduvad, sest valu on sedavõrd tugev.

Pinges vaagnapõhja puhul soovitan esmalt õppida seda lõdvestama (vt allpool) ning tampoonideks kasutada merekäsnast tampoone – need on väga pehmed ja kehasõbralikud.

  • Orgasmi saamine on võimatu

Orgasm eeldab nii keha kui meele tõelist lõdvestumist, iseenda usaldamist ja justkui enesesse sulamist. Kui vaagnapõhi on pinges, ei ole orgasmi saamine puht füüsiliselt võimalik.

  • Krooniline vaagnavalu

Vaagnavaluks peetakse menstruaaltsüklist sõltumatu valu vaagna piirkonnas ning võib olla tuntav terve alakõhu- ja selja piirkonnas. Äärmuslikemal juhtudel on naisel raskendatud ka istumine, intiimvahekord on enamasti võimatu.

  • Kihelus, voolus ja põletikuline tunne, kuigi analüüsid on korras

Pinges vaagnapõhi võib anda ülalmainitud aistinguid ning takistada naisel oma keha nautimast ning intiimvahekorras end usaldamast. Sageli ei oska arstid selle olukorra leevendamiseks soovitusi anda, sest analüüsid on korras ja sealt ju vaagnapõhja pinget ei näe.

  • Oled treeninud vaagnapõhja, kuid olukord muutub veelgi halvemaks

Pinges vaagnapõhja puhul mõjub traditsiooniline vaagnapõhja treenimine (ehk kegeli harjutused) vastupidiselt loodetule – vaagnapõhi läheb veel enam pingesse ja lekkeprobleemid, kihelus, valuaistingud süvenevad. Pinges vaagnapõhja puhul tuleb keskenduda täpselt vastupidisele ning õppida esmalt lõdvestuma ja hingama.

  • Urineerimisel tunned ebamugavust või valu

Kui tunned valu urineerimise või soolestiku tühjendamise ajal, kui seedimistegevus tekitab sulle valu ning kõht on pigem kinni, võib nende ebamugavuste põhjuseks olla pinges vaagnapõhi. Jälgi oma toitumist ja stressitaset ning liigu regulaarselt. Abiks on spetsiaalsed harjutused. 

  • Alakõhu- ja seljavalud, pealispindne hingamine (pigem ülakehaga)

Vaagnapõhjalihased ning kõhu-ja seljalihased on omavahel seotud ning pinge vaagnapõhjas mõjutab koheselt ka sinu kõhu ja selja heaolu.

Mida sa saad enda heaks ette võtta:

  • Jälgi oma keha, õpi hingama ja lõdvestuma

Esmalt vaatle end kõrvalt – oma rühti, istumisasendit, kuidas sa raskusi tõstad, liigutuste ergonoomikat – kas sa suudad hoida keha alati keskjoonel või lubad sellel vajuda raskuse (või mugavuse) suunas viltu. Võibolla märkad, et sinu hingamine on väga pealispindne – sa hingad ülakehaga, kaelaga, võibolla vaid ninaotsast. Samuti võid märgata, et lisaks vaagnapõhjale on pinges ka sinu kõht, õlad, selg, kael, lõualuud. Võta samm korraga ja alusta sügavast pehmest rahulikust hingamisest. Seejärel liigu keha juurde ning proovi lõdvestuda järkjärgult, alustades sellest kehaosast mille lõdvestamine tundub esimese hooga kõige võimalikum.

  • kasuta erinevaid hingamis- ja lõdvestustehnikaid päeva jooksul ja enne magamaheitmist

Võta kokku julgus ja hinga sügavalt kopsudesse, kõhtu, täitsa emaka ja vaagnapõhjani välja. Vabastavalt mõjub teraapiline yonimassaaz. või vaagnapõhja triggerpunktide vabastamine, samuti enesemassaaz. Lõdvestavaid hingamistehnikaid, venitusi ja sobilikke harjutusi ja massaazivõtteid saad õppida individuaalkohtumisel.

  • võta appi viibrik. See kodune füsioteraapiaseade aitab vaagnapõhja lõdvestada, treenida ja leevendab vaagnavalu.

Viibriku programm URGE on mõeldud just vaagnapõhjalihaste lõdvestamiseks ning võib olla suureks abiks kõikide eespool nimetatud murede leevendamisel ja nende lõplikul lahendamisel. Programm PAIN on loodud spetsiaalselt vaagnavalu leevendamiseks (vulvodüünia, sümfüüsivalu, põiepõletik).

  • leia üles stressi tekitavad elemendid oma elus ja asu stressi vähendama

Stress võib meie elus olla nii sisemine kui väline. Välise stressi alla võid liigitada oma töö, hobid, pere, sõbrad jmt või nende puudumise. Sisemist stressi tekitavad sinus ebasobilik toit, ravimid, kosmeetika, kodukeemia jmt.

  • jälgi, et kõht käiks regulaarselt läbi ning – nagu ajurveedas öeldaks – nr 2 oleks küpse banaani moodi 😊 (kõhukinnisust mõjutavad peamiselt toitumine, stressitase ja regulaarne, sinu kehale sobilik/sobimatu füüsiline liikumine)
  • vali hobid, mis soodustavad lõdvestumist, näiteks ujumine, kõndimine, pehmed joogastiilid, jmt. Väldi hobisid, mis nõuavad liigset pingutamist.
  • Kui treenid vaagnapõhja, siis enne pingutamist lõdvestu!

Vaagnapõhja lõdvestamine ja sellega sõbraks saamine võib avada elus hoopis uue lehekülje ja elukvaliteeti oluliselt parandada.

Enamasti räägitakse naistele vagadusest treenida vaagnapõhja ja soovitatakse seda pingutada, kuid sama oluline on vaagnapõhja ka lõdvestada. Kui vaagnapõhi on pinges, kaasnevad sellega omad probleemid ning pingutused võivad olukorra veelgi halvemaks muuta.
Flare Photography, internet

Write a comment